Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Kdenlive (video editing software) & Gentoo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Thu Oct 13, 2016 4:31 pm    Post subject: Reply with quote

Zucca wrote:
Seems like wayyy too much for me. :)
But hey... I could consider running it inside a some kind of container. This would maybe allow me to install it once (with all the dependencies) and performing updates to it and its dependencies very rarely.

Is this possible? I'm running systemd on this PC so I could make use of the systemd-nspawn?

Please note that I have never used any containers, so I'm worse than noob in this.


Well im a n00b myself, so i'm not sure if its possible running the whole kde-framework in a container.
But there are pro's on this forum who know this kinda stuff.
I don't use systemd and i only run blender and firefox in a simple sandbox :wink:
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Wed Oct 19, 2016 10:36 pm    Post subject: Reply with quote

URGENT!

There is 16.08.2 version of kdenlive in portage. if you use 16.08.1 do not install it as is very unstable & broken. It is unusable to work. There is no 16.08.1 version in portage, so it means problem for you if you have any important projects, as you cannot open 16.08.1 version project in 16.04 version.
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Thu Oct 20, 2016 5:13 am    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
URGENT!

There is 16.08.2 version of kdenlive in portage. if you use 16.08.1 do not install it as is very unstable & broken. It is unusable to work. There is no 16.08.1 version in portage, so it means problem for you if you have any important projects, as you cannot open 16.08.1 version project in 16.04 version.

Hi Xywa
So that was the problem :?
I noticed that effect -> Blur and Hide -> Auto Mask did not worked with GPU processing movit lib enabled.
And crashed when you hit the Analyse button.
Some debugging with gdb ( im not a pro! ) led me to movit library.
So disabling GPU movit fixed that problem.
But lets say you wanted to add a face (foto) over those blurred pixels, you can add a Text clip with a foto (png) had issues with jpg files.
So CTRL selecting the video and the affine Transition and going to Options and importing Key frames from clip, you get this face over effect.
This worked only once on 16.08.1,after that one time the system kept freezing up after importing the key frames :cry:
So i reinstalled that other LIN DIS to check if it works ,they are using 16.08.2-1, and it does work on that other LIN DIS.
So i know your a pro Xywa.
Can you confirm that this does work on Gentoo 16.08.2. version
Ill be reinstalling after work today, i'll be up and running in a few hours.
Thanks in advanced. :lol:
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Thu Oct 20, 2016 8:34 am    Post subject: Reply with quote

I did manage with those 2 problems: :D

Bug 371264 - 16.08.2 - extremely slowly user interfrance
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371264

Bug 371257 - 16.08.2 version render previuos projects in 720o instead of Full HD 1080p
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371257

But looks like there is a problem with rendering (both Gentoo users):

Bug 371263 - Rendering remaining time 00:00 and then stops
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371263

Bug 371234 - kdenlive_render crashes every render
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371234

So I asked to get version 16.08.1 back to portage, so we could test 16.08.2 and in the case of any video project to do, we could use 16.08.1. As stable 16.04 do NOT support 16.08.1 projects.
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=593270
But I am not sure if I should post this as a new bug instead of comment to the old one.


Last edited by Xywa on Wed Oct 26, 2016 8:19 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Sat Oct 22, 2016 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
I did manage with those 2 problems:

Bug 371264 - 16.08.2 - extremely slowly user interfrance
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371264

Bug 371257 - 16.08.2 version render previuos projects in 720o instead of Full HD 1080p
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371257

But looks like there is a problem with rendering (both Gentoo users):

Bug 371263 - Rendering remaining time 00:00 and then stops
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371263

Bug 371234 - kdenlive_render crashes every render
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=371234

So I asked to get version 16.08.1 back to portage, so we could test 16.08.2 and in the case of any video project to do, we could use 16.08.1. As stable 16.04 do NOT support 16.08.1 projects.
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=593270
But I am not sure if I should post this as a new bug instead of comment to the old one.

Hi
Ok im back up and running,sorry late response, work!, and i was testing 16.08.2 on xfce4 desktop.

16.08.1 AFFINE still freezes up when selecting Import keyframes from clip. seems ok for the rest, no crashes, only if GPU effects are used.
16.08.2 AFFINE works fine, Dit not detect a slow user interface, but maybe that's because i was running xfce4 desktop, but it's not designed to run on gtk(2-3) desktops i suppose, looks weird :? , so i'm back on kde-plasma-meta.
Did notice render issues on remaining time 00:00 , and crashed after that.
Looking into the bugs and solution and further testing.
cheers.
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 8:19 am    Post subject: Reply with quote

Many thanks for the answer,

Gentoo developers restored back 16.08.1 version, so I use this for everyday work, and will start testing 16.08.2 as even when rendering stopped at 00:00 there is a ready movie file :) There is many improvements and this version looks fine.

Slow user interfrance:
Quote:
After downgrading to 16.08.1 I realised the same happens for old version for some reason. After spending few hours, I found a workaround:
Goto [Settings] >> [Configure Kdenlive] and then click [Defaults] button. Then close kdenlive, open again, and should be fine for both 16.08.1 and 16.08.2 versions.

You could close this bug.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 8:05 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

New 16.12.0 version of kdenlive is here in portage :)

Looks like those bugs which make 18.08.2 unstable are gone :)

Many new functions to testing :)
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 6:34 pm    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
Hi,

New 16.12.0 version of kdenlive is here in portage :)

Looks like those bugs which make 18.08.2 unstable are gone :)

Many new functions to testing :)


Hi Xywa
Just curious,
A lot of unstable packages being pulled in ? or is it just me ??
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Fri Jan 13, 2017 7:04 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

Today's version 16.12.1 is broken (crash on start), 16.12.0 is no more in portage.
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=374969
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Sun Jan 22, 2017 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
Hi,

Today's version 16.12.1 is broken (crash on start), 16.12.0 is no more in portage.
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=374969


16.12.1-r1 fixed the problem :)
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Sun Jan 22, 2017 9:24 pm    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
Xywa wrote:
Hi,

Today's version 16.12.1 is broken (crash on start), 16.12.0 is no more in portage.
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=374969


16.12.1-r1 fixed the problem :)

Thanks Xywa, :D
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Mon Jan 23, 2017 6:16 am    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
Xywa wrote:
Hi,

Today's version 16.12.1 is broken (crash on start), 16.12.0 is no more in portage.
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=374969


16.12.1-r1 fixed the problem :)

Hi Xywa
I'm having excessive CPU usage , you having the same issue ?

Code:
ps -aux | grep -i kdenlive
 3333 98.9  7.2 2208184 582128 ?      Rl   06:37  24:11 /usr/bin/kdenlive


Code:
kde-apps/kdenlive
      Latest version available: 16.12.1-r1
      Latest version installed: 16.12.1-r1
      Unstable version:         16.12.1-r1
      Use Flags (stable):       +freesound  +handbook  +jogshuttle  +v4l  -debug  -gles2  -semantic-desktop
      Size of downloaded files: 6,469 kB
      Homepage:    https://www.kdenlive.org/
      Description: Non-linear video editing suite by KDE
      License:     GPL-2

_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Thu Jan 26, 2017 10:48 am    Post subject: Reply with quote

spidark wrote:
I'm having excessive CPU usage , you having the same issue ?


No, I will double check again. When this happen?
All the time when you use kdenlive, or maybe when you have some big project or maybe any effect?
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Fri Jan 27, 2017 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Xywa wrote:
spidark wrote:
I'm having excessive CPU usage , you having the same issue ?


No, I will double check again. When this happen?
All the time when you use kdenlive, or maybe when you have some big project or maybe any effect?


Hi Xywa
Seems to be working fine now, after a few updates :wink:
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Fri Mar 10, 2017 7:56 am    Post subject: Reply with quote

Kdenlive 16.12.3 is out (also in poratge):
https://kdenlive.org/2017/03/kdenlive-16-12-3-is-out/
Quote:
The last release of the 16.12 branch brings a few, but important improvements, like fixing a couple of crashes and avoiding a possible corruption as well as a overnight render bug along with other minor stability improvements. All in all 16.12 was a great release and the best is still to come.
Back to top
View user's profile Send private message
Apollo_Futurae
n00b
n00b


Joined: 17 May 2005
Posts: 18
Location: Amsterdam, Netherlands

PostPosted: Sun Mar 12, 2017 7:46 pm    Post subject: rendering bug Reply with quote

In all versions of kdenlive I tried (including the latest 16.12.3), my rendered videos have the cuts at the wrong places: the starting and ending points of the clips are not how I set them. When I preview the video from kdenlive, this problem does not appear, so it apparently arises in the rendering process.

My videos are 50fps, not sure if that matters (maybe there is a 25fps assumption in the rendering code somewhere?).

I looked at the kdenlive bug list, but was scared away by the sheer number of bugs reported in the last few months alone, many of them crashes. I get the feeling that kdenlive is not so stable :( .

Anyone with a similar experience?
Back to top
View user's profile Send private message
spidark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Sep 2011
Posts: 103

PostPosted: Fri Mar 17, 2017 5:46 pm    Post subject: Re: rendering bug Reply with quote

Apollo_Futurae wrote:

My videos are 50fps, not sure if that matters (maybe there is a 25fps assumption in the rendering code somewhere?).
Anyone with a similar experience?

Hi Apollo_Futurae,
I'm Running 16.12.3, i have no issues what so ever, but i recall that Xywa uses kdenlive professionally.
I just ran a test render at 50fps, never done this before though, the cuts where at the right place on my machine.
_________________
Laptop HP Pavilion G6 2310-SD Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Mon Mar 27, 2017 12:02 pm    Post subject: Re: rendering bug Reply with quote

Apollo_Futurae wrote:
In all versions of kdenlive I tried (including the latest 16.12.3), my rendered videos have the cuts at the wrong places: the starting and ending points of the clips are not how I set them. When I preview the video from kdenlive, this problem does not appear, so it apparently arises in the rendering process.

My videos are 50fps, not sure if that matters (maybe there is a 25fps assumption in the rendering code somewhere?).

I looked at the kdenlive bug list, but was scared away by the sheer number of bugs reported in the last few months alone, many of them crashes. I get the feeling that kdenlive is not so stable :( .

Anyone with a similar experience?


What version of those do you use? (I had similair problem with an old ffmpeg time ago)
media-libs/mlt
media-video/ffmpeg
media-plugins/frei0r-plugins

Option number 2 - encode staff into 25 fps -> and then re-use it again. Similair problem was on someone computer Adobe Premiere, and this advise works also for kdenlive.

Option number 3 - go to -> Settings -> Configure Kdenlive -> Click {Defaults} and the {Apply}. And check it again.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1486
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Wed Apr 12, 2017 8:12 am    Post subject: Reply with quote

Good news!

We have new movit in portage:
Code:
*  media-video/movit
      Latest version available: 1.5.0
      Latest version installed: 1.5.0
      Size of files: 2,057 KiB
      Homepage:      http://movit.sesse.net/
      Description:   Modern Video Toolkit
      License:       GPL-2+


Which give us a full GPU suport when using kdenlive, which means playing video is very smoothly now. Previous version did not work with many nvidia cards, 1.5 works perfect so far.

:)
Back to top
View user's profile Send private message
reteo
n00b
n00b


Joined: 26 Dec 2004
Posts: 62
Location: Phoenix, Arizona

PostPosted: Tue May 09, 2017 2:13 pm    Post subject: x265 and frei0r not detected? Reply with quote

When I attempt to run the config wizard in Kdenlive, I get the following error: (screenshot)

The confusion is that both libx265 and frei0r-plugins have been installed:

Code:

$ emerge -pv x265 frei0r-plugins

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R    ] media-libs/x265-2.2:0/102::gentoo  USE="10bit 12bit (-neon) -numa -pic (-power8) {-test}" ABI_X86="32 (64) (-x32)" 0 KiB
[ebuild   R    ] media-plugins/frei0r-plugins-1.5.0::gentoo  USE="facedetect scale0tilt -doc" 0 KiB

Total: 2 packages (2 reinstalls), Size of downloads: 0 KiB


Is there a step needed to make Kdenlive actually see the plugins and the library?
_________________
Lampros Liontos (aka. Reteo Varala)

The Penguin Producer - Tips, tricks, and techniques for producing various forms of media with Linux tools.
Back to top
View user's profile Send private message
Apollo_Futurae
n00b
n00b


Joined: 17 May 2005
Posts: 18
Location: Amsterdam, Netherlands

PostPosted: Sun Jul 02, 2017 7:23 pm    Post subject: Re: rendering bug Reply with quote

Xywa wrote:

What version of those do you use? (I had similair problem with an old ffmpeg time ago)
media-libs/mlt
media-video/ffmpeg
media-plugins/frei0r-plugins

This problem is finally fixed: after switching from libav to ffmpeg (somewhat forced by mpv[libav] being masked recently), the renders are now fine!

Thanks all.
Back to top
View user's profile Send private message
nahsi
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2017
Posts: 1

PostPosted: Mon Jul 03, 2017 4:50 am    Post subject: Reply with quote

Hello! I cannot apply any filter by 'libavfilter maintainers'. 'Perspective' filter, for example. When applied to a video it seems to load forever and nothing happens. I was wondering is it only me? Those filters are coming from mlt package, right?
I'm not sure if I should submit a bug report or something (never done that).
Back to top
View user's profile Send private message
ronaldoc
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2017
Posts: 15

PostPosted: Tue Jul 04, 2017 11:33 am    Post subject: Reply with quote

I used it and I would say that 0.8 version is better
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 945

PostPosted: Sun Jul 23, 2017 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

Replying to this thread since it seems to be recent.

Anyway, I'm now running 16.12.3, and one thing that has bothered me for quite a few releases: The 2-pass encoding option is always disabled.

How can I get that enabled?

I found https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=357722 but not many other references.

Any hints on how to enable 2-pass encoding option? I tried modifying the scripts and adding "pass=2" to the options but the end result was that I got a file that only included the audio track... (Trying to render in X264 format, 720p).
Back to top
View user's profile Send private message
andrewwalker27
Guru
Guru


Joined: 27 Jun 2005
Posts: 582

PostPosted: Wed Aug 23, 2017 12:22 am    Post subject: Reply with quote

I'm having the same error with reporting of libx265 and frei0r-plugins missing when I select the setup wizard, despite explicitly installing them. I did however solve a lot of the crashing by disabling GPU processing (movit library) in config-->playback menu option if that helps anyone.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Page 3 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum