Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
SDL2 : missing /usr/lib/dri/sun4i-drm
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM
View previous topic :: View next topic  
Author Message
destroyedlolo
l33t
l33t


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 748
Location: Close to Annecy (France)

PostPosted: Fri May 01, 2020 1:00 am    Post subject: SDL2 : missing /usr/lib/dri/sun4i-drm Reply with quote

Hello,

One of my BananaPI is runing 5.x kernel with Gentoo and has DRM/KMS configured and working.

Now, I'm trying to install SDL2 but when I'm launching a test program, it's failing

Code:
# ./TestSDL
Testing video drivers...
MESA-LOADER: failed to open sun4i-drm (search paths /usr/lib/dri)
failed to load driver: sun4i-drm
SDL_VIDEODRIVER available: KMSDRM dummy
SDL_VIDEODRIVER usable   : KMSDRM
MESA-LOADER: failed to open sun4i-drm (search paths /usr/lib/dri)
failed to load driver: sun4i-drm
SDL_Init(): SDL not built with audio support


The problem is I can't find any sun4i VIDEO_CARDS when emerging stuffs

Code:
[ebuild   R    ] x11-libs/libdrm-2.4.100::gentoo  USE="-libkms -valgrind" VIDEO_CARDS="(-amdgpu) -exynos* -freedreno (-intel) (-nouveau) -omap* (-radeon) -tegra -vc4 -vivante (-vmware)" 0 KiB


Any tips or idea ?

Laurent
Back to top
View user's profile Send private message
qwerjkl
n00b
n00b


Joined: 17 Sep 2018
Posts: 6

PostPosted: Sun May 03, 2020 8:00 am    Post subject: Reply with quote

The library is from mesa video_cards_lima. It is masked in the profile, you need -video_cards_lima in /etc/portage/profile/use.stable.mask and/or(forgot which one) /etc/portage/profile/use.mask .
You may also need mesa-9999
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
l33t
l33t


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 748
Location: Close to Annecy (France)

PostPosted: Sun May 03, 2020 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

Yeeeaaaahhh, it's working better thanks :D

Now it's doing a core dump but I'll do some check before asking for help.

Thanks a lot :D
Back to top
View user's profile Send private message
qwerjkl
n00b
n00b


Joined: 17 Sep 2018
Posts: 6

PostPosted: Sun May 03, 2020 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

You are welcome. Next time, try searching bugs.gentoo.org and read the ebuild, that was how I get it.
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
l33t
l33t


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 748
Location: Close to Annecy (France)

PostPosted: Sun May 10, 2020 10:51 am    Post subject: Reply with quote

Well well well :?
Unfortunately it doen't work : it crashing when trying to initialise a Renderer or getting surface :(
I did a try with several tutorial but it's always the same :?

I duno if it's because Lima is not stable enough / incomplete or if because I'm trying w/o X, but I think I'll try to find out another solution.
Back to top
View user's profile Send private message
qwerjkl
n00b
n00b


Joined: 17 Sep 2018
Posts: 6

PostPosted: Mon May 11, 2020 9:03 pm    Post subject: Reply with quote

Mine works.
Are you on drm-misc kernel and mesa-9999?
Post logs as well.
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
l33t
l33t


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 748
Location: Close to Annecy (France)

PostPosted: Tue May 12, 2020 8:19 pm    Post subject: Reply with quote

It's the current messa which is knowing lima.

Anyway, I'm giving up : I found a good tutorial about DRM/KMS dev with seems to suite my needs.
The only think I'll miss is video playback ... but I'll deal with it.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum