Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
pri4 64-bit network, wifi problem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM
View previous topic :: View next topic  
Author Message
while true
Guru
Guru


Joined: 07 Apr 2010
Posts: 517
Location: Ljubljana, Slovenia

PostPosted: Mon Nov 18, 2019 1:33 pm    Post subject: pri4 64-bit network, wifi problem Reply with quote

yesterday i watched yt video about ubuntu 64-bit on rpi4
and i remembered years ago Neddy was compiling sometnig,
and i came back to THIS?!? I am blind as a bat...

i am writing this to you from my rig:
pri4(4g) + oficial touch display + gentoo, 64-bit,
so BIG THANK YOU Neddy and Sakaki and all others.

i went expertly with lite version, and so far i have set up supriseingly a lot,
have my wm set up and most of the apps (well, there is some compiling to do still, khehe)

so I am over the moon! Thank you again!

However, (khehehehehe)
for network, on first boot i did not (and still haven't) use cable,
firstly i used suggested nmtui command, and as i went with installation,
i populated /etc/wpa_supplicant.conf with my router's credentials.
first update took like 4 hours, during which i was informed to move
/etc/wpa_supplicant.conf to /etc/wpa_supplicant/ folder, which i did.

I boot to console, ifconfig shows wlan0 has local ip, iwconfig says wlan0 has router's essid,
but pingig local or outside is no go, and no connection either.

I ifconfig wlan0 up/down, dhclient wlan0, delete from nmtui, remove wpa_supplicant.conf, just oh....

But, if I stick a usb wifi, it shows up and I can connect to internet via wlan0 with nmtui...
... and i unplug usb wifi and wlan0 works.

here is /var/log/rc.log
http://dpaste.com/23MWTYW
Code:
# /etc/init.d/NetworkManager status
 * status: started

and my /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf:
Code:
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
country=SI

network={
        ssid="myRouter"
        psk="myPass"
}

How can I get wifi to connect on boot?

Thank you
_________________
Kind regards, Goran Mitic

alive
while true
kick ass
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 47055
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon Nov 18, 2019 2:44 pm    Post subject: Reply with quote

while true,

Take great care with the Pi4 wifi. Its almost but not quite like the Pi3.
Check that you have the Pi4 files
If that's OK, go back to the Pi4 wifi, boot it and then put its dmesg onto a pastebin site.

The output of the route command would be useful too.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
while true
Guru
Guru


Joined: 07 Apr 2010
Posts: 517
Location: Ljubljana, Slovenia

PostPosted: Mon Nov 18, 2019 4:27 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
# ls /lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.*
-rw-r--r-- 1 root root 2.5K Nov  7 02:29 '/lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.MINIX-NEO Z83-4.txt'
-rw-r--r-- 1 root root 477K Nov  7 02:29  /lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.bin
-rw-r--r-- 1 root root  14K Aug 12 03:18  /lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.clm_blob
-rw-r--r-- 1 root root 1.9K Nov  7 02:29  /lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.raspberrypi,3-model-b-plus.txt
-rw-r--r-- 1 root root 2.1K Aug 12 03:18  /lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.txt
~/# cat /lib/firmware/brcm/brcmfmac43455-sdio.txt | grep boardflags3
boardflags3=0x44200100

so from link you provided I added
enable_gic=1
armstub=armstub8-gic.bin
to /boot/config.txt, that is the only change and reboot
I have to report, that wifi is now bringing up itself on every boot, (I just tried 3 times) i actually do not understand, but i do not want to jinx it by messing with it more...
... and yet, what is gic, and armstub?

also, i do not understand how to "go back to the Pi4 wifi, boot it and then put its dmesg onto a pastebin"

If wifi holds up in next deys, i'll mark this as solved.

Thank you NeddySeagoon.
_________________
Kind regards, Goran Mitic

alive
while true
kick ass
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 47055
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon Nov 18, 2019 4:38 pm    Post subject: Reply with quote

while true,

I'm not sure what
Code:
enable_gic=1
armstub=armstub8-gic.bin
do but it was recommended in the early days of the Pi4. OK, it was essential as it wouldn't boot without it.

I was more concerned about your boardflags3, an the Pi3 and Pi4 files have the same names but with different content.
It took me a while to find that as I put my Pi3 userland into the Pi4 and wifi failed.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
while true
Guru
Guru


Joined: 07 Apr 2010
Posts: 517
Location: Ljubljana, Slovenia

PostPosted: Tue Nov 19, 2019 7:42 am    Post subject: Reply with quote

"It took me a while to find that ", khehe, it looked the same to me too, with you pointing that out to begin with.

still smooth wifi-ing
_________________
Kind regards, Goran Mitic

alive
while true
kick ass
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum