Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Segmentation Fault on emerge/ebuild (SOLVED)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
DeckedSpring67
n00b
n00b


Joined: 14 May 2014
Posts: 8

PostPosted: Wed Nov 22, 2017 11:42 am    Post subject: Segmentation Fault on emerge/ebuild (SOLVED) Reply with quote

Hello everyone,
Today I'm having some problems with my Gentoo ~amd64 install.
I was happily updating my system when portage just returns a Segmentation Fault.
It usually happens when it checks the Manifests.
Here's a tail of "strace emerge -1 portage"
Code:

stat("/usr/portage/distfiles/portage-2.3.16.tar.bz2", {st_mode=S_IFREG|0664, st_size=949134, ...}) = 0
ioctl(1, TCGETS, 0x7ffcbcc5d1a0)        = -1 ENOTTY (Inappropriate ioctl for device)
stat("/usr/portage/distfiles/portage-2.3.16.tar.bz2", {st_mode=S_IFREG|0664, st_size=949134, ...}) = 0
stat("/usr/portage/distfiles/portage-2.3.16.tar.bz2", {st_mode=S_IFREG|0664, st_size=949134, ...}) = 0
openat(AT_FDCWD, "/usr/portage/distfiles/portage-2.3.16.tar.bz2", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = 8
fstat(8, {st_mode=S_IFREG|0664, st_size=949134, ...}) = 0
ioctl(8, TCGETS, 0x7ffcbcc5cc30)        = -1 ENOTTY (Inappropriate ioctl for device)
fstat(8, {st_mode=S_IFREG|0664, st_size=949134, ...}) = 0
lseek(8, 0, SEEK_CUR)                   = 0
--- SIGSEGV {si_signo=SIGSEGV, si_code=SI_KERNEL, si_addr=NULL} ---
Calculating dependencies 
 * IMPORTANT: 17 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news read to view new items.

. ... done!

>>> Verifying ebuild manifests

>>> Emerging (1 of 1) sys-apps/portage-2.3.16::gentoo
+++ killed by SIGSEGV +++



I should also mention that it SegFaults after I do a
Code:
ebuild <filename> manifest
aswell.

Here's a list of things I've tried to do:
    Booting into a usb stick and do a "fsck -v -f /dev/sdb1" (My root partition) and no errors were found.
    Removing /var/tmp/portage.
    Removing /usr/portage and do an "emerge --sync" (Which works by the way).


What could the cause be?


[EDIT]

It seems that it fixed itself after either removing the distfile it was accessing or removing "FEATURES="distcc distcc-pump" from my make.conf file.
Thread marked as solved
_________________
.... Why do signatures exist?
Back to top
View user's profile Send private message
tranquilcool
Veteran
Veteran


Joined: 25 Mar 2005
Posts: 1173

PostPosted: Wed Nov 22, 2017 4:03 pm    Post subject: Reply with quote

same here, but not solved.
_________________
this is a strange strange world.
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 47591
Location: 56N 3W

PostPosted: Wed Nov 22, 2017 4:59 pm    Post subject: Reply with quote

tranquilcool,

I suspect the
Code:
emerge --sync
fixed it.
There has been a new hash added to the portage manifest.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Moderator
Moderator


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 25422
Location: here

PostPosted: Wed Nov 22, 2017 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

NeddySeagoon wrote:
tranquilcool,

I suspect the
Code:
emerge --sync
fixed it.
There has been a new hash added to the portage manifest.

Correct same error here, and relative bug
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum