Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Asus xonar DX no sound
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
adcdam
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2015
Posts: 61

PostPosted: Thu Aug 10, 2017 9:11 pm    Post subject: Asus xonar DX no sound Reply with quote

Hi, i installed a Asus sonar Dx but i get no sound form the card, if i type
Code:
lspci | grep -i audio
i get this
Code:
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation Device 10f1 (rev a1)
08:04.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio]

but if i do
Code:
aplay -L

i get this

Code:
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 1
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
    HDA NVidia, HDMI 2
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, HDMI 3
    HDMI Audio Output


i really dont know how to get the card working i dont know if it is something i missed in the kernel, im using gentoo sourcesl 4.9.34 now
i really dont know how to solve my problem, the sound card work in Arch linux but not in gentoo.
if i press F6 to select card in alsamixer the asus sonar is not listed only nvidia


Last edited by adcdam on Thu Aug 10, 2017 11:27 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Hieronymus Bosch
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2015
Posts: 52
Location: Ciudad Juarez, Mexico

PostPosted: Thu Aug 10, 2017 10:33 pm    Post subject: Reply with quote

I found this entry in the kernel that may help you:

Code:


   Symbol: SND_OXYGEN [=n]                                                                                                                                             
   Type  : tristate                                                                                                                                                   
   Prompt: C-Media 8786, 8787, 8788 (Oxygen)                                                                                                                           
     Location:                                                                                                                                                       
       -> Device Drivers                                                                                                                                             
         -> Sound card support (SOUND [=y])                                                                                                                         
           -> Advanced Linux Sound Architecture (SND [=y])                                                                                                           
   (1)       -> PCI sound devices (SND_PCI [=y])                                                                                                                     
     Defined at sound/pci/Kconfig:221                                                                                                                                 
     Depends on: SOUND [=y] && !M68K && !UML && SND [=y] && SND_PCI [=y]                                                                                             
     Selects: SND_OXYGEN_LIB [=n] && SND_PCM [=y] && SND_MPU401_UART [=n]                                                                                           
                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                       
   Symbol: SND_OXYGEN_LIB [=n]                                                                                                                                       
   Type  : tristate                                                                                                                                                 
     Defined at sound/pci/Kconfig:218                                                                                                                               
     Depends on: SOUND [=y] && !M68K && !UML && SND [=y] && SND_PCI [=y]                                                                                             
     Selected by: SND_OXYGEN [=n] && SOUND [=y] && !M68K && !UML && SND [=y] && SND_PCI [=y] || SND_SE6X [=n] && SOUND [=y] && !M68K && !UML && SND [=y] && SND_PCI


_________________
Details fueled any investigation ...
Back to top
View user's profile Send private message
adcdam
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2015
Posts: 61

PostPosted: Thu Aug 10, 2017 11:37 pm    Post subject: Reply with quote

i did this
Code:
lspci -k

and i got this
Code:
7:00.0 PCI bridge: PLX Technology, Inc. PEX8112 x1 Lane PCI Express-to-PCI Bridge (rev aa)
08:04.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio]
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Virtuoso 100 (Xonar DX)

so the module is installed?
still alsa doent detect the sound card

Code:
sudo lsmod | grep snd


s
Code:
nd_hda_codec_hdmi     33295  1
snd_hda_intel          21440  0
snd_hda_codec          87077  2 snd_hda_intel,snd_hda_codec_hdmi
snd_hwdep               5994  1 snd_hda_codec
snd_hda_core           45645  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_hdmi


Last edited by adcdam on Thu Aug 10, 2017 11:45 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Hieronymus Bosch
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2015
Posts: 52
Location: Ciudad Juarez, Mexico

PostPosted: Thu Aug 10, 2017 11:42 pm    Post subject: Reply with quote

Well that output means that you are not using a driver. It need to show Kernel Driver in use; so maybe the module is not loaded or the driver is not selected on the kernel
Code:


00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
   Subsystem: Dell 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller
   Kernel driver in use: snd_hda_intel


_________________
Details fueled any investigation ...
Back to top
View user's profile Send private message
Hieronymus Bosch
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2015
Posts: 52
Location: Ciudad Juarez, Mexico

PostPosted: Thu Aug 10, 2017 11:55 pm    Post subject: Reply with quote

Try to add the oxygen driver in your kernel, and then show us the output for your audio cards.
_________________
Details fueled any investigation ...
Back to top
View user's profile Send private message
adcdam
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2015
Posts: 61

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 12:34 am    Post subject: Reply with quote

i added the oxygen driver as module i recompiled the kernel but is the same
then
Code:
sudo modprobe -r snd-oxygen

and nothing happens almost to give up with this card in gentoo

when finishing compiling i get this
arch/x86/boot/bzImage is ready (#3)
i dont know what that number 3 means


Last edited by adcdam on Fri Aug 11, 2017 12:37 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Hieronymus Bosch
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2015
Posts: 52
Location: Ciudad Juarez, Mexico

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 12:37 am    Post subject: Reply with quote

Try it again but not as module (M) as embedded ( * ).
_________________
Details fueled any investigation ...
Back to top
View user's profile Send private message
adcdam
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2015
Posts: 61

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 12:43 am    Post subject: Reply with quote

in device drivers i selected sound card support as module , advanced linux sound architecture as module pci sound devices as built in since it doent allow me to put a M, inside pci sound devices i selected C-Media 8786, 8787, 8788 (Oxygen) as module doesnt allow me to put a *
edit Sorry im stupid yes the kernel allow me to put it as module or built in, i will try again


Last edited by adcdam on Fri Aug 11, 2017 12:48 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Hieronymus Bosch
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2015
Posts: 52
Location: Ciudad Juarez, Mexico

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 12:47 am    Post subject: Reply with quote

On my machine I have the following:

* Sound card support as bult-in
* Advanced Linux Sound Architecture as built-in
* pci sound devices as built-in
* my device as built-in
_________________
Details fueled any investigation ...
Back to top
View user's profile Send private message
adcdam
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2015
Posts: 61

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 1:00 am    Post subject: Reply with quote

what this mean?
arch/x86/boot/bzImage is ready (#3) what the number mean?
i tried with all built in but when doing
Code:
aplay -l


Code:
*** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: Generic Digital [Generic Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


perhaps i can send you a private message ins spanish since i saw that you are located in Mexico and Spanish is my native language
Back to top
View user's profile Send private message
Hieronymus Bosch
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2015
Posts: 52
Location: Ciudad Juarez, Mexico

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 1:05 am    Post subject: Reply with quote

The #3 means the number of times you have recompiled the kernel.
_________________
Details fueled any investigation ...
Back to top
View user's profile Send private message
Syl20
Guru
Guru


Joined: 04 Aug 2005
Posts: 500
Location: France

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 1:09 pm    Post subject: Reply with quote

adcdam wrote:
i added the oxygen driver as module i recompiled the kernel but is the same
then
Code:
sudo modprobe -r snd-oxygen

and nothing happens almost to give up with this card in gentoo

Warning : "-r" means "remove". To load a kernel module, use modprobe without options.
Back to top
View user's profile Send private message
adcdam
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2015
Posts: 61

PostPosted: Fri Aug 11, 2017 3:20 pm    Post subject: Reply with quote

I got sound now, there was an option in the kernel menu, it say asus av66/100/200 ,i selected that one, recompiled the kernel and now alsa detect the card and there is sound, but sometimes when i boot alsa select nvidia sound instead of the xonar dx and there is no sound, now i will have to configure alsa to use only the asus xonar card, can someone help me with that?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum