Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
GPU failed to initialized of G5
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rican-linux
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2015
Posts: 33

PostPosted: Sat Sep 17, 2016 8:29 pm    Post subject: GPU failed to initialized of G5 Reply with quote

I am unable to get GPU acceleration on my PM G5. I am seeing these errors in dmesg

Code:
[    8.061741] [drm] radeon: irq initialized.
[    8.061770] [drm] Loading R300 Microcode
[    8.062420] [drm] radeon: ring at 0x0000000090001000
[    8.209562] [drm:.r100_ring_test [radeon]] *ERROR* radeon: ring test failed (scratch(0x15E4)=0xCAFEDEAD)
[    8.209619] [drm:.r100_cp_init [radeon]] *ERROR* radeon: cp isn't working (-22).
[    8.209625] radeon 0000:f0:10.0: failed initializing CP (-22).
[    8.209628] radeon 0000:f0:10.0: Disabling GPU acceleration
[    8.356589] [drm:.r100_cp_fini [radeon]] *ERROR* Wait for CP idle timeout, shutting down CP.
[    8.356822] [drm] radeon: cp finalized


I have a Radeon 9600 GPU

Any thoughts?
Back to top
View user's profile Send private message
schwarzygesetzlos
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Dec 2004
Posts: 120
Location: Funeralopolis

PostPosted: Sun Sep 18, 2016 3:55 pm    Post subject: Reply with quote

Which kernel do you run?

Me too got a Radeon 9600, I use gentoo-sources-4.7.3. Got no such ring errors, but the radeon driver does not work anyhow (x11-drivers/xf86-video-ati-7.7.0: "(EE) No devices detected.", ppc)

[Moderator edit: Changed text of link to tell readers the title of the bug. -Hu]
Back to top
View user's profile Send private message
rican-linux
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2015
Posts: 33

PostPosted: Sun Sep 18, 2016 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

schwarzygesetzlos wrote:
Which kernel do you run?

Me too got a Radeon 9600, I use gentoo-sources-4.7.3. Got no such ring errors, but the radeon driver does not work anyhow (https://bugs.gentoo.org/)


Try removing the radeon.agpmode=-1 option for your yaboot.conf. I loaded Ubuntu-MATE 16.10 and did not use it and my GPU is working now. I am planning on reloading Gentoo on a new HD and trying this as well.
Back to top
View user's profile Send private message
schwarzygesetzlos
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Dec 2004
Posts: 120
Location: Funeralopolis

PostPosted: Mon Sep 19, 2016 11:17 am    Post subject: Reply with quote

rican-linux wrote:
Try removing the radeon.agpmode=-1 option for your yaboot.conf.

Good thought! But it did not work out. The card is running in AGP x8 mode now but still the radeon driver shows the same error.

I needed the "radeon.agpmode=-1" option for Ubuntu MATE 16.04 and 16.10 on the same machine. Without the desktop freezes sooner or later (sooner when browsing around with firefox). On my gentoo install with kernel 4.7.2 I don't seem to need it any longer (at least not with fbdev driver)... Time will tell. For now the machine is running 20min without freezing. ;)
Back to top
View user's profile Send private message
rican-linux
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2015
Posts: 33

PostPosted: Mon Sep 19, 2016 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

schwarzygesetzlos wrote:
rican-linux wrote:
Try removing the radeon.agpmode=-1 option for your yaboot.conf.

Good thought! But it did not work out. The card is running in AGP x8 mode now but still the radeon driver shows the same error.

I needed the "radeon.agpmode=-1" option for Ubuntu MATE 16.04 and 16.10 on the same machine. Without the desktop freezes sooner or later (sooner when browsing around with firefox). On my gentoo install with kernel 4.7.2 I don't seem to need it any longer (at least not with fbdev driver)... Time will tell. For now the machine is running 20min without freezing. ;)


Did you enable the drm features in the kernel? see here
Back to top
View user's profile Send private message
schwarzygesetzlos
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Dec 2004
Posts: 120
Location: Funeralopolis

PostPosted: Sun Sep 25, 2016 1:37 pm    Post subject: Reply with quote

Yes. DRM features (agp, agp_uninorth, drm, drm_fbedv_emulation, drm_radeon) are enabled as modules.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum