Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
failed to emerge qtwebengine on RPI4 (64bot)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM
View previous topic :: View next topic  
Author Message
amxyz
n00b
n00b


Joined: 13 May 2020
Posts: 17

PostPosted: Mon May 25, 2020 6:29 pm    Post subject: failed to emerge qtwebengine on RPI4 (64bot) Reply with quote

I tried to compile qtwebengine several times but unfortunately I couldn't install it. Each time it stops at number 10024.
Quote:
build.log

Code:
[10024/26485] /usr/bin/aarch64-unknown-linux-gnu-g++ -MMD -MF obj/v8/v8_base_without_compi>
FAILED: obj/v8/v8_base_without_compiler/js-number-format.o
/usr/bin/aarch64-unknown-linux-gnu-g++ -MMD -MF obj/v8/v8_base_without_compiler/js-number->
../../3rdparty/chromium/v8/src/objects/js-number-format.cc: In function ‘v8::Maybe<icu::Un>
../../3rdparty/chromium/v8/src/objects/js-number-format.cc:1282:15: error: ‘class icu::num>
 1282 |     formatted.getAllFieldPositions(*fp_iter, status);
      |               ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      |               getAllFieldPositionsImpl
ninja: build stopped: subcommand failed.
make[3]: *** [Makefile.gn_run:444: run_ninja] Error 1
make[3]: Leaving directory '/var/tmp/portage/dev-qt/qtwebengine-5.14.1/work/qtwebengine-ev>
make[2]: *** [Makefile:82: sub-gn_run-pro-make_first] Error 2
make[2]: Leaving directory '/var/tmp/portage/dev-qt/qtwebengine-5.14.1/work/qtwebengine-ev>
make[1]: *** [Makefile:78: sub-core-make_first] Error 2
make[1]: Leaving directory '/var/tmp/portage/dev-qt/qtwebengine-5.14.1/work/qtwebengine-ev>
make: *** [Makefile:49: sub-src-make_first] Error 2
 ^[[31;01m*^[[0m ERROR: dev-qt/qtwebengine-5.14.1::gentoo failed (compile phase):
 ^[[31;01m*^[[0m   emake failed


Code:
emerge --info '=dev-qt/qtwebengine-5.14.1'
Portage 2.3.99 (python 3.7.7-final-0, !../../usr/gentoo/profiles/default/linux/arm64/17.0/>
=================================================================
                         System Settings
=================================================================
System uname: Linux-4.19.120-v8+-aarch64-with-gentoo-2.6
KiB Mem:     3652928 total,   1024240 free
KiB Swap:   13479932 total,  13423356 free
Timestamp of repository gentoo: Sun, 24 May 2020 00:45:01 +0000
Head commit of repository gentoo: b705c6c477b6c5cd0678096e23efc1d190c321ea
sh bash 5.0_p17
ld GNU ld (Gentoo 2.33.1 p2) 2.33.1
app-shells/bash:          5.0_p17::gentoo
dev-java/java-config:     2.2.0-r4::gentoo
dev-lang/perl:            5.30.1::gentoo
dev-lang/python:          2.7.18::gentoo, 3.6.10-r2::gentoo, 3.7.7-r2::gentoo, 3.8.2-r2::g>
dev-util/cmake:           3.16.5::gentoo
sys-apps/baselayout:      2.6-r1::gentoo
sys-apps/openrc:          0.42.1::gentoo
sys-apps/sandbox:         2.13::gentoo
sys-devel/autoconf:       2.13-r1::gentoo, 2.69-r4::gentoo
sys-devel/automake:       1.11.6-r3::gentoo, 1.16.1-r1::gentoo
sys-devel/binutils:       2.33.1-r1::gentoo
sys-devel/gcc:            9.2.0-r2::gentoo, 9.3.0::gentoo
sys-devel/gcc-config:     2.2.1::gentoo
sys-devel/libtool:        2.4.6-r6::gentoo
sys-devel/make:           4.2.1-r4::gentoo
sys-kernel/linux-headers: 5.4::gentoo (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.30-r8::gentoo
Repositories:

gentoo
    location: /usr/portage
    sync-type: rsync
    sync-uri: rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage
    priority: 0
    sync-rsync-verify-max-age: 24
    sync-rsync-extra-opts:
    sync-rsync-verify-metamanifest: yes
    sync-rsync-verify-jobs: 1

ACCEPT_KEYWORDS="arm64 ~arm64"
ACCEPT_LICENSE="@FREE"
CBUILD="aarch64-unknown-linux-gnu"
CFLAGS="-march=armv8-a+crc+simd -mtune=cortex-a72 -ftree-vectorize -O2 -pipe -fomit-frame->
CHOST="aarch64-unknown-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/boot/cmdline.txt /boot/config.txt /etc /usr/lib64/libreoffice/program/sof>
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/dconf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf>
CXXFLAGS="-O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
ENV_UNSET="DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS DISPLAY GOBIN PERL5LIB PERL5OPT PERLPREFIX PERL_CORE P>
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-docompress binpkg-dostrip binpkg-logs config-protect-if-mo>
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org"
LANG="de_DE.utf8"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omit-dir-times --co>
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
USE="X a52 aac acl acpi alsa arm64 berkdb bindist branding bzip2 cairo cdda cdr cli crypt >
Unset:  CC, CPPFLAGS, CTARGET, CXX, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LC_ALL, LINGUAS, MA>[/quote]

dev-qt/qtwebengine-5.14.1 USE="alsa bindist system-ffmpeg system-icu -debug -designer -geolocation -jumbo-build -pulseaudio -test -widgets"
Quote:


It already took 90h just to compile chromium. I have 3.5GB of Ram and a swap partition of size 12.5GB.



Swapped quote tags to code tags to help formatting -- NeddySeagoon
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 46752
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon May 25, 2020 6:41 pm    Post subject: Reply with quote

amxyz,

We need more of the build log than you have provided.

dev-qt/qtwebengine is huge. You are building in with MAKEOPTS="-j2" as its unset in your make.conf.
Check dmesg to see if the OOM has killed one of your build jobs.
It will also be in the build log.

The build log on a pastebin would be really good.

Its also worth testing with MAKEOPTS="-j1" for these bigger packages.
Its possible to set that on a per package basis.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
amxyz
n00b
n00b


Joined: 13 May 2020
Posts: 17

PostPosted: Mon May 25, 2020 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

I tried to compile it with the following command:
Code:
 ># MAKEOPTS="-j1 -l1" NINJAOPTS="-j1" USE="-jumbo-build" emerge -1av qtwebengine


The whole build.log can be viewed on this link: https://drive.google.com/open?id=1BI9tT_4QcrGm75Wv-VRfe7yhwcEjVfrn
Back to top
View user's profile Send private message
hdcg
n00b
n00b


Joined: 07 Apr 2013
Posts: 71

PostPosted: Mon May 25, 2020 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Hi amxyz,

looks like the same cause as in https://bugs.gentoo.org/720204
I worked around it by masking the latest ICU update (until there is a fix).

Best regards,
Holger
Back to top
View user's profile Send private message
amxyz
n00b
n00b


Joined: 13 May 2020
Posts: 17

PostPosted: Mon Jun 01, 2020 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you very much, holger. That was the cause of the build errors. I finally could compile qtwebengine.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum