Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
help needed to fix dmesg errors
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
astor86
n00b
n00b


Joined: 19 Feb 2016
Posts: 39

PostPosted: Sat Aug 12, 2017 8:32 pm    Post subject: help needed to fix dmesg errors Reply with quote

Hi all,

I have a bunch of problems and I need your help.. :)

first of all, I experience some reboot during compilation for overheating. Indeed I cannot detect my fans and I have half of my pc that is hot (I guess where there is the GPU which does not seem to work)

Code:
$ sensors
iwlwifi-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +41.0°C 

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +52.0°C  (crit = +120.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +51.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:         +50.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:         +51.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:         +50.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:         +50.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)


looking at dmesg I found also other errors that I cannot understand how to fix.

I first report the errors and then the whole dmesg

Code:
[    0.000027] ACPI: Core revision 20160831
[    0.023572] ACPI Error: [_UPC] Namespace lookup failure, AE_ALREADY_EXISTS (20160831/dswload-378)
[    0.023579] ACPI Exception: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20160831/psobject-227)
[    0.023610] ACPI Exception: AE_ALREADY_EXISTS, (SSDT:xh_rvp11) while loading table (20160831/tbxfload-228)
[    0.024874] ACPI Error: 1 table load failures, 10 successful (20160831/tbxfload-246)


[    0.654757] i915 0000:00:02.0: Direct firmware load for i915/kbl_dmc_ver1_01.bin failed with error -2
[    0.654763] i915 0000:00:02.0: Failed to load DMC firmware [https://01.org/linuxgraphics/intel-linux-graphics-firmwares], disabling runtime power management.
[    0.655022] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=io+mem:owns=io+mem
[    0.679691] [drm] GuC firmware load skipped
[    0.685686] ACPI: Video Device [GFX0] (multi-head: yes  rom: no  post: no)
[    0.685907] input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:00/input/input4
[    0.685927] ACPI: Video Device [PEGP] (multi-head: no  rom: yes  post: no)
[    0.685951] input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/device:12/LNXVIDEO:01/input/input5
[    0.685973] [drm] Initialized i915 1.6.0 20160919 for 0000:00:02.0 on minor 0
[    0.685994] MXM: GUID detected in BIOS
[    0.686027] ACPI Warning: \_SB.PCI0.GFX0._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160831/nsarguments-95)
[    0.686075] ACPI Warning: \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160831/nsarguments-95)
[    0.686121] ACPI Warning: \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160831/nsarguments-95)
[    0.686283] pci 0000:01:00.0: optimus capabilities: enabled, status dynamic power, hda bios codec supported
[    0.686289] VGA switcheroo: detected Optimus DSM method \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP handle
[    0.686293] nouveau: detected PR support, will not use DSM
[    0.686304] nouveau 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[    0.686363] nouveau 0000:01:00.0: unknown chipset (137000a1)
[    0.686368] nouveau: probe of 0000:01:00.0 failed with error -12
[    0.686438] Failed to find cpu0 device node
[    0.686440] Unable to detect cache hierarchy from DT for CPU 0
[    0.687834] loop: module loaded
[    0.687865] mei_me 0000:00:16.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    0.688240] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
[    0.694961] rtsx_pci 0000:03:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    0.695053] rtsx_pci 0000:03:00.0: rtsx_pci_acquire_irq: pcr->msi_en = 1, pci->irq = 123
[    0.695522] nvme nvme0: pci function 0000:06:00.0
[    0.695536] ahci 0000:00:17.0: version 3.0
[    0.695704] ahci 0000:00:17.0: can't derive routing for PCI INT A
[    0.695705] ahci 0000:00:17.0: PCI INT A: not connected
[    0.695795] ahci 0000:00:17.0: AHCI 0001.0301 32 slots 1 ports 6 Gbps 0x4 impl SATA mode
[    0.695797] ahci 0000:00:17.0: flags: 64bit ncq sntf pm led clo only pio slum part ems deso sadm sds apst


[    0.710772] usb: port power management may be unreliable


[    4.665538] r8169 Gigabit Ethernet driver 2.3LK-NAPI loaded
[    4.665543] r8169 0000:03:00.1: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[    4.666599] Intel(R) Wireless WiFi driver for Linux
[    4.666599] Copyright(c) 2003- 2015 Intel Corporation
[    4.666645] iwlwifi 0000:04:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    4.668081] iwlwifi 0000:04:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-8265-26.ucode failed with error -2
[    4.668092] iwlwifi 0000:04:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-8265-25.ucode failed with error -2
[    4.668248] iwlwifi 0000:04:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-8265-24.ucode failed with error -2
[    4.668257] iwlwifi 0000:04:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-8265-23.ucode failed with error -2


[    4.745936] FAT-fs (nvme0n1p2): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.
[    4.755046] random: crng init done
[    4.788827] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-mvm-rs'
[    4.789197] thermal thermal_zone2: failed to read out thermal zone (-5)


full dmesg can be found here dmesg
Back to top
View user's profile Send private message
hhfeuer
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 34

PostPosted: Sun Aug 13, 2017 2:31 pm    Post subject: Reply with quote

Since it's a kaby lake cpu, you will have to build the kernel with firmware blob:
https://wiki.gentoo.org/wiki/Intel#Firmware
The messages about iwlwifi firmware can be ignored, it tries to load a list of firmware versions until it finds one.
Back to top
View user's profile Send private message
astor86
n00b
n00b


Joined: 19 Feb 2016
Posts: 39

PostPosted: Sun Aug 13, 2017 6:20 pm    Post subject: Reply with quote

thanks @hhfeuer

now it's better!

the remaining issue is

Code:
$ dmesg | grep nouveau
[    0.690168] nouveau 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[    0.690230] nouveau 0000:01:00.0: unknown chipset (137000a1)
[    0.690235] nouveau: probe of 0000:01:00.0 failed with error -12


but I guess I need to switch to proprietary nvidia drivers, right?
Back to top
View user's profile Send private message
duby2291
Guru
Guru


Joined: 17 Oct 2004
Posts: 504

PostPosted: Sun Aug 13, 2017 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

astor86 wrote:
thanks @hhfeuer

now it's better!

the remaining issue is

Code:
$ dmesg | grep nouveau
[    0.690168] nouveau 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[    0.690230] nouveau 0000:01:00.0: unknown chipset (137000a1)
[    0.690235] nouveau: probe of 0000:01:00.0 failed with error -12


but I guess I need to switch to proprietary nvidia drivers, right?


Yeah definitely. Nouveau works ok-ish for GF 600 and 700 series cards and below. Even then you'll have some problems with reclocking and power. Better off with proprieatry drivers for it. Good luck though, you'll definitely run itnto bugs with Prime.
_________________
MB: Biostar TForce 6100 AM2 @ 250x10
CPU: AMD Athlon 64 3800+ X2 @ 2500mhz
MEM: G. Skill DDR2-800 2GB @ DDR2-1000
GPU: nVidia GeForce 7600 GT
OS: Gentoo Linux 2006.1
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum