Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gentoo s390(x) on Hercules
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mhlslash
n00b
n00b


Joined: 18 Jul 2016
Posts: 3

PostPosted: Mon Jul 18, 2016 5:36 pm    Post subject: Gentoo s390(x) on Hercules Reply with quote

Hello,

I've tried with both of the s390 and s390x userlands, but had the same outcome on both platforms. I'm trying to follow this guide, but am doing it on a Windows host: https://wiki.gentoo.org/wiki/S390/Hercules (Only differences appear to be networking, which works straight out of the box for me right now).

Booting the system with the following configuration file currently:
Code:

#
# Configuration file for Hercules emulator
#


CPUSERIAL   008675        # CPU serial number
CPUMODEL    2098          # CPU model number
MAINSIZE    1024          # Main storage size in megabytes
XPNDSIZE    0             # Expanded storage size in megabytes
CNSLPORT   3272           # TCP port number to which consoles connect
NUMCPU      4             # Number of CPUs
LOADPARM    0120....      # IPL parameter
OSTAILOR    LINUX         # OS tailoring
#SYSEPOCH    1900
#TZOFFSET    -0800
#TODDRAG     1
ARCHMODE    ESAME         # Architecture mode ESA/390 or ESAME
PANRATE     SLOW          # Panel refresh rate (SLOW, FAST)

# .-------------------------Device number
# |      .------------------Device type
# |      |        .---------File name and parameters
# |      |        |
# V      V        V
#---     ----     --------------------

#---     ----     --------------------

# console
001F    3270

# terminal
0009    3215

# reader
000C    3505      rdr/netboot-s390x-kernel-20160623 rdr/gentoo.parmfile rdr/netboot-s390x-initramfs-20160623 autopad eof

# printer
000E    1403      prt/print00e.txt crlf

# dasd
0120    3390      dasd/3390.LINUX.0120

# tape
0581    3420

# network
0A00,0A01  CTCI 192.168.1.118 192.168.1.12


This is what happens:
- Open up Hercules version 3.12
- ipl from device c
- Linux begins uncompressing, Hercules issues a bunch of CPU messages
Code:

Mountpoint-cache hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)
clocksource: jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_idle_ns: 1911
HHCCP048I 0581:CCW=E4200028 3EA594C0=>00FFFF00 00000000 00000000 00000000 ......
HHCCP075I 0581:Stat=0200 Count=0028 =>00FFFF00 00000000 00000000 00000000 ......
HHCCP076I 0581:Sense=C0220000 01C00300 00000000 00800100 010000FF FF000000
HHCCP077I 0581:Sense=CMDREJ INTREQ EOC WRI
NET: Registered protocol family 2
random: nonblocking pool is initialized
Freeing initrd memory: 5756K (0000000000e26000 - 00000000013c5000)
HHCCP014I CPU0001: Specification exception CODE=0006 ILC=4
CPU0001:  PSW=0704C001 80000000 000000000042B946 INST=83240288     DIAG  2,4,648
CPU0001:  V:0000000000000288:K:06=00000000 0000000E 0704D001 80000000  .........
CPU0001: R0=00000000FFFFFFEA R1=0000000000000000
CPU0001: R2=0000000000000000 R3=000000000000001E
CPU0001: R4=0000000000000000 R5=0000000000000000
CPU0001: R6=00000000007CA738 R7=000000000000005D
CPU0001: R8=00000000007D0030 R9=0000000000000006
CPU0001: RA=0000000000000002 RB=00000000007B85A0
CPU0001: RC=0000000000000000 RD=000000000000001E
CPU0001: RE=000000000042B92E RF=000000003EEF7D38
tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
HHCCP041I SYSCONS interface active
nf_conntrack version 0.5.0 (8000 buckets, 32000 max)
mkdir: can't create directory '/tmp': File exists
HHCCP048I 0581:CCW=E4200028 3EA5ECC0=>00FFFF00 00000000 00000000 00000000 ......
HHCCP075I 0581:Stat=0200 Count=0028 =>00FFFF00 00000000 00000000 00000000 ......
HHCCP076I 0581:Sense=C0220000 01C00300 00000000 00800100 010000FF FF000000
HHCCP077I 0581:Sense=CMDREJ INTREQ EOC WRI

Public key portion is:
Generating key, this may take a while...
Public key portion is:
 124! Jul 18 17:32:27 Running in background



- At this point, Hercules goes into a state of 0 MIPS and 0 SIOs. If I issue a command like .help or .passwd, nothing gets output at all. It just returns what I typed either in green text, or not at all.
- If I enter/run the networking commands, it connects and I'm able to SSH in, and acknowledgement messages of that get posted in the Hercules console. However, when trying to get into the root account, the console just returns that the root account is locked, and passwd -l root as well as usermod -U root do nothing/return no output at all.

How can I get this thing up and running? Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum