Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SR] [HOWTO] Instalacija Gentoo-a (JOS UVEK U IZRADI)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Languages
View previous topic :: View next topic  
Author Message
vpetreski
n00b
n00b


Joined: 02 Mar 2005
Posts: 25
Location: Belgrade

PostPosted: Sun Aug 28, 2005 3:18 pm    Post subject: [SR] [HOWTO] Instalacija Gentoo-a (JOS UVEK U IZRADI) Reply with quote


UNDER CONSTRUCTION / U FAZI IZRADE

Zelim da ovo upustvo bude lepo, tacno i detaljno i iz tog razloga ce biti pisano iz par iteracija jer ce biti poprilicno veliko i jer imam i druge obaveze ;)

Ali taman dok se vi potrudite da pribavite instalacione diskove, HOWTO ce vec biti gotov.


UVOD

Svi znamo da violina ne moze da se nauci ako se ne svira, isto kao sto se ni programiranje ne moze nauciti dok se ne uhvati editor i kompajler u ruke. Iz slicnih razloga je neophodno prvo instalirati Gentoo i inicijalno se upoznati sa njim kako bi bilo kakav dalji rad bio uopste moguc. Nadam se da nije potrebno napominjati da se podrazumeva neko minimalno znanje i iskustvo sa neki drugim distribucijama.

Dakle, ovaj HOWTO ima za cilj da svi vi koji ovo citate uspesno instalirate Gentoo Linux na vasu masinu, bez vecih problema!

Gentoo Linux se moze instalirati na vise nacina i prosto je nemoguce u jednom uputstvu opisati sve njih, a da to ne lici na obicno prevodjenje oficijelne dokumentacije. Iz tog razloga sam se opredelio za opis (po meni) optimalnog resenja koje i ja koristim. Na alternativne nacine cu se na pogodnim mestima ukratko osvrnuti. Jos treba napomenuti da se od verzije do verzije Gentoo-a neki koncepti menjaju, pa cu u ovom slucaju proces instalacije opisati na trenutno najsvezijoj verziji 2005.1.

Iako je neko ozbiljnije upoznavanje Gentoo-a ostavljenu za druge teme, ipak ce biti neophodno da protrcimo kroz par stvari, kako bi rascistili neke stvari:

Gentoo je specijalna distribucija Linuxa, koja se lako moze optimizovati i konfigurisati za specificne potrebe. Gentoo je moguce konfigurisati da se ponasa bas onako kako vi hocete, ima zavidne performanse i zajednica je izuzetno jaka, sto je takodje jedna od bitnijih stavki.

Gentoo se jos naziva i metadistribucijom jer se moze adaptirati za skoro sve potrebe: sigurni server, programersku radnu stanicu, profesionalni dekstop, igracku stanicu ili nesto drugo sto vam je potrebno. Sve to zahvaljujuci Portage tehnologiji.

Portage je BSD-like ports sistem. Iako vam ovo, verovatno, nista ne znaci, samo treba znati da ovakva slicna tehnologija vec postoji i da je preuzeta sa BSD operativnih sistema. Moram priznati, ovo je prva stvar koja me je privukla nazad ka Linuxu, posle migracije Linux->BSD!
Dakle, Portage je srce Gentoo-a i njegova uloga je visestruka. Portage je softverski distribucioni sistem za Gentoo. Na vasem lokalnom Portage stablu se nalazi kompletna kolekcija skripti koju Portage koristi kako bi automatski svukao, konfigurisao, KOMPAJLIRAO i instalirao pakete.
Kada zelite da instalirate paket, prosto kucate emerge ime_paketa i od tog trenutka Portage automatski kreira paket po vasim specifikacijama, optimizujuci ga za vas hardver, ukljucujuci/iskljucujuci opcije koje su vam potrebne/nepotrebne. To, na primer, znaci da mozete instalirati neki program bez podrske za KDE, jer koristite samo GNOME, zbog cega ce on automatski postati laksi/brzi. Nasuprot tome, Fedorini, Suse-ovi, Debian-ovi i slicni softverski sistemi koriste binarne verzije koje su optimizovane za sve zivo, sto usporava rad.
Portage, takodje, odrzava vase lokalno stablo "up to date" sinkujuci ga sa Gentoo-ovim rsync serverom koje je najsvezije. Na taj nacin ce vam uvek biti dostupne najsvezije verzije programa. Pored toga, odrzava i ceo sistem u najsvezijem stanju. Jedna komanda je dovoljna da se ceo sistem potpuno automatski apdejtuje, dakle skinu sve novije verzije paketa koje postoje!

Vec ste zakljucili da Gentoo i Portage "rade" sa izvornim kodom i kompajliraju gotove sve programe. Proces je duzi nego kada se koriste binarni paketi, ali zato dobijate "sistem po narudzbini", samo za vas i po vasim specifikacijama. Na ovom mestu treba napomenuti da je VRLO PREPORUCLJIVO da imate brzu vezu zbog svlacenje paketa sa interneta, sinkovanja itd., kao i malo jacu masinu zbog silnog kompajliranja.
Iz navedenih razloga za bazicnu Gentoo instalaciju je nekad potrebno dosta vremena, pa je zbog toga smisljeno nesto sto se zove GRP, odnosno Gentoo Reference Platform. Pomocu ovoga, moguce je vrlo brzo instalirati Gentoo koriscenjem binarnih paketa koji se vec nalaze prekompajlirani na instalacionom CD-u. Dakle, ovim se skracuje vreme instalacije na minimum. S obzirom da ste verovatno nestrljivi, ovo uopste i nije lose resenje, jer kasnije cete se svakako upoznati sa celim Portage sistemom, gde vam ne gine kompajliranje ;)

Kao sto sam vec rekao, instalaciju je moguce izvrsiti na vise nacina. Imate trostruki izbor, naime, mozete biti toliko fanaticni i zeleti da BAS CEO Gentoo instalirate od nule i to se zove Stage 1 instalacija; mozete biti malo normalniji i pokusati sa Stage 2 instalacijom, gde samo neke pakete koristite u binarnom obliku; i na kraju tu je Stage 3 instalacija, gde cete celo srce Gentoo-a instalirati iz vec binarnih paketa.

Da rezimiramo, mozete biti totalno extremni i instalirati srce vaseg Gentoo-a iz Stage-a 1, a zatim i sav dodatni softver kompajlirati, cime cete dobiti (teorijski) najbrzu varijantu sistema. Sa druge strane, mozete biti maksimalno prakticni i instalirati sistem iz Stage-a 3 gde koristite vec kompajlirano srce Gentoo-a, a zatim i sav dodatni softver instalirati preko GRP-a.

Moje "optimalno" resenje je instalacija srca iz Stage-a 3, jer je to vec dovoljno dobro optimizovano (verujte Gentoo programerima), a dodatni softver ne instaliram iz GRP-a, jer je obicno zastareo, mada cu se osvrnuti i na ovu varijantu.

Uvodi obicno nisu ovoliko dugacki, ali se nadam da sam vas bar zainteresovao! Pa, ajmo da pocnemo!

STA VAM JE SVE POTREBNO

Instalacioni diskovi pre svega. U ovom slucaju koristicemo Univerzalni instalacioni disk pomocu koga je moguce izvrsiti Stage 3 instalaciju. Ukoliko planirate i GRP instalaciju, bice vam potreban jos jedan Paket disk. Na sledecoj lokaciju mozete preuzeti ISO-e: http://www.gentoo.org/main/en/where.xml

S obzirom da je pretpostavljena x86 arhitektura, evo brzih linkova ka univerzalnom i paket cd, respektivno:

http://bouncer.gentoo.org/?product=gentoo-2005.1-install-universal&os=x86

http://bouncer.gentoo.org/?product=gentoo-2005.1-packagecd&os=x86

Takodje vam je potreban slobodan prostor na disku.

Vrlo je pozeljno imati brzu vezu ka internetu, ali izvuci cete se i bez toga.

U ovom opisu je pretpostavljano da ethernet kartica ima izlaz na internet, bilo direktno, bilo preko rutera.

Nije zgoreg imati i malo kofeina u krvi ;)

BUTOVANJE SA CD-a

* Narezali ste univerzalni CD.
* Namestili ste u BIOS-u da se butuje sa CD-a
* Imate instaliran Windows, ali ste ostavili prazan prostor za Gentoo.

Ok, butovali ste sa instalacionog CD roma, dobili ste prompt. Udariti Enter za izbor default 2.6 kernela. Gentoo ce pokusati da detektuje sav vas hardver.

Za pocetak, setujte root lozinku

Code:

# passwd
New password: (Enter your new password)
Re-enter password: (Re-enter your password)


KONFIGURISANJE MREZE

Ukoliko ste se opredelili za instalaciju "sa CD-a" kompletno, onda mozete preskociti ovaj odeljak.

U suprotnom, ako imate izlaz na mrezu, u ovom opisu preko etherneta, mozemo da proverimo da li je Gentoo instalacija vec odradila posao:

Code:

# /sbin/ifconfig
(...)
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:BA:8F:61:7A
          inet addr:192.168.0.2  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::50:ba8f:617a/10 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

          RX packets:1498792 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1284980 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:1984 txqueuelen:100
          RX bytes:485691215 (463.1 Mb)  TX bytes:123951388 (118.2 Mb)
          Interrupt:11 Base address:0xe800


Ako vam ifconfig komanda izbaci ovako nesto, to onda znaci da vam je prepoznata mrezna karta. Ajmo da proverimo jos i da li imate izlaz na internet:

Code:

# ping -c 3 www.google.com


Ukoliko ovo prodje uspesno, znaci zavrsili ste sa ovim odeljkom ;)

Ako ne, ajmo da pokusamo sledece:

Code:

# net-setup eth0


Dakle, koristite ovu alatku da biste podesili mrezu. Skripta je vrlo intuitivna i nema smisla objasnjavati je. Sada bi trebalo da mozete da pingujete svet!

S obzirom da meni ovo zavrsava posao, ovo je dovoljno. Medjutim, postoji jos brdo drugih situacija, a u tom nesrecnom slucaju bacite pogled na:

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/2005.1/handbook-x86.xml?part=1&chap=3

ili pitajte sta vas muci. ;)

PRIPREMANJE DISKA

Ajmo da zamislimo jedan scenario, pa da radimo na njemu, a za drugacije i slicne situacije cete se vec analogno snaci.

Zamislimo da imamo Windows instaliran na prvoj primarnoj NTFS particiji i da imamo, pored toga, jos jednu FAT logicku particiju. Po hiljaditi put, imate i slobodnog prostora na disku.

Od tog slobodnog prostora moramo da napravimo nase particije. Ali, ajmo prvo da proverimo trenutnu situaciju diska. Licno, preferiram alatku cfdisk, koja je znacajno prostija i intuitivnija od preporucene fdisk. Opalite:

Code:

# cfdisk /dev/hda


Trebali biste da dobujete nesto nalik na:

Code:

                                  cfdisk 2.12i

                              Disk Drive: /dev/hda
                        Size: 80026361856 bytes, 80.0 GB
              Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 9729

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hda1        Boot        Primary   NTFS             [^C]            26213.97
    hda2                    Logical   W95 FAT32                        22997.89
                            FREE SPACE                                 30000.00     [Bootable]  [ Delete ]  [  Help  ]  [Maximize]  [ Print  ]
     [  Quit  ]  [  Type  ]  [ Units  ]  [ Write  ]
                 Toggle bootable flag of the current partition


Potrebno je napraviti jos 3 particije: boot, root i swap.

Pratite sledecu proceduru: selektujte FREE SPACE (ili kako vec tacno pise) i onda nesto kao "create", izaberite da particija bude primarna, da pocinje od pocetka i da velicina bude 64 (MB). To ce biti vasa boot particija gde ce se nalaziti kernel, boot loader i slicno.

Zatim ponovite proceduru sa jedinom izmenom sto je celicina skoro sav vas preostali prostor (ostavite samo jos 2xVELICINA_VASE_MEMORIJE). To je vasa root particija.

I konacno, ponovite proceduru sa svim preostalim slobodnim prostorom sa tim sto izaberite logicku particiju. To je vasa swap particija.

Tada selektujte ovu poslednju i kliknite na "type", a zatim ukucajte broj 82 koji markira swap particiju.

Trebalo bi da posle ovih akcija imate slicnu sliku:

Code:

 cfdisk 2.12i

                              Disk Drive: /dev/hda
                        Size: 80026361856 bytes, 80.0 GB
              Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 9729

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hda1        Boot        Primary   NTFS             [^C]            26213.97
    hda5                    Logical   W95 FAT32                        22997.89
    hda6                    Logical   Linux swap / Solaris             1019.94
    hda3                    Primary   Linux                            65.81
    hda4                    Primary   Linux                            20225.97


     [Bootable]  [ Delete ]  [  Help  ]  [Maximize]  [ Print  ]
     [  Quit  ]  [  Type  ]  [ Units  ]  [ Write  ]

                 Toggle bootable flag of the current partitionPrimetite da je prva particija markirana kao bootabilna, ako nije, uradite to!

Snimite sa "write" i izadjite iz alatke.

Da rezimiramo, situacija je ovakva:

Code:

/dev/hda3     Boot particija
/dev/hda4     Swap particija
/dev/hda6     Root particija


Sad kada smo kreirali particije, ostalo je jos da kreiramo fajlsistem. Moj izbor je:

Code:

/dev/hda3     Boot particija       ext2
/dev/hda4     Root particija       reiserfs
/dev/hda6     Swap particija       swap


Ovo cemo postici na sledeci nacin:

Code:

# mke2fs /dev/hda3
# mkreiserfs /dev/hda4
# mkswap /dev/hda6


Ako se pojave neka pitanja, potrvdite akcije. Ako je sve proslo bez gresaka, idemo dalje, a to je montiranje fajlsistema:

Code:

# swapon /dev/hda6
# mount /dev/hda4 /mnt/gentoo
# mkdir /mnt/gentoo/boot
# mount /dev/hda3 /mnt/gentoo/boot


To bi bilo to ;)

INSTALIRANJE GENTOO-ovih INSTALACIONIH FAJLOVA

... BICE NASTAVLJENO ...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Languages All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum